Relighting

Relighting is het proces waarbij bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige alternatieven zoals LED verlichting.

Vanaf september 2023 verbiedt de Europese Unie de productie en invoer van TL-verlichting. Veel bedrijven moeten dus actie ondernemen om hun verlichtingsinstallatie te upgraden.

De voordelen van Relighting

Lagere kosten

Door lagere energiekosten en mogelijke subsidies verdient een investering in relighting zich snel terug.

Energiebesparing

LED-verlichting verbruikt tot 80% minder energie dan traditionele verlichting.

Lange levensduur

LED-lampen gaan veel langer mee, wat onderhoudskosten verlaagt.

Milieuvriendelijk

Minder CO2-uitstoot en geen schadelijke stoffen zoals kwik.

Onze Relighting aanpak

01

Huidige situatie

Bij een Relighting project is het cruciaal om gedetailleerd in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken precies is. Wij komen op locatie om de intake te doen. Type armaturen, hoeveelheid licht, lichttemperatuur, bij inbouwtoestellen een inbouwmaat, etcetera. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om in acht te nemen bij de volgende stappen.

02

Hergebruik

Bekijken wat er hergebruikt kan worden. Vaak kunnen onderdelen als verlichtingsrails hergebruikt worden. Ook zien we vaak grotere armaturen waarvan we enkel de lichtbron van kunnen vervangen.

03

Alternatieven

Met ons extensieve supply chain netwerk van partners zoeken wij voor elk type armatuur en lichtbron  een passend alternatief. Er is altijd een oplossing, zelfs al is de huidige verlichting sterk verouderd. Dit is een zorgvuldige oefening die een goede kennis en ervaring vereist.

Subsidie voor Relighting in België

In België kunnen bedrijven, organisaties en overheden subsidies krijgen voor relighting, oftewel het vervangen van oude verlichting door energiezuinige LED-verlichting. Dit draagt bij aan een lagere energierekening en een duurzamer bedrijfsmodel.
De Vlaamse overheid biedt via de Energiepremies van Fluvius ondersteuning aan bedrijven en particulieren die investeren in efficiënte verlichting. Daarnaast kunnen ondernemingen gebruikmaken van de KMO-portefeuille of ecologiepremies voor duurzame investeringen. Ook in Brussel en Wallonië zijn er subsidies en fiscale voordelen, zoals verhoogde investeringsaftrekken en steun van Leefmilieu Brussel.
Voor de meest actuele informatie en voorwaarden is het raadzaam de websites van de regionale overheden te raadplegen. https://www.fluvius.be/nl/premies/relighting

Subsidie voor Relighting in Nederland

In Nederland zijn er verschillende subsidieregelingen voor relighting om bedrijven en instellingen te stimuleren over te stappen op energiezuinige verlichting.
Een van de belangrijkste regelingen is de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee bedrijven een deel van hun investeringskosten voor LED-verlichting kunnen aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast biedt de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) steun aan kleinere ondernemingen die energie willen besparen. Voor non-profitorganisaties en gemeenten zijn er aanvullende subsidies via het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Door gebruik te maken van deze regelingen kunnen bedrijven niet alleen hun energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamer milieu. Voor de meest recente subsidies is het verstandig om de website van de RVO te raadplegen.